Hem

”…Bölja har en av de bästa rösterna i den svenska folkmusiken, ärlig och rekorderlig och någon gång med en av June Tabors engelska drillar.” SvD 2014

 

Johanna Bölja är folksångerska med rötterna i Järvsö, Hälsingland. Hon arbetar som som musiker i olika band och projekt: kvartetten Breda gatan, duon Bölja/Härdelin och egna trion Rallarnas Visor har varit i fokus de senaste åren. Hon har sjungit i skilda sammanhang; teatermusik på Hälsinglands Träteater och framfört verk av tonsättaren Karin Rehnqvist.

 

Johanna är en erfaren pedagog som arbetar på Bollnäs Folkhögskolas folkmusiklinje och är en omtyckt ledare för kurser i folksång och kulning.

 

2005 blev Johanna nominerad till en grammis med skivan Kärleksbrev och ryska satelliter, där hon sjunger tillsammans med ytterligare tre sångerskor från Hälsingland: Hallberg, Härdelin och Ståbi. Kvartetten har också gjort föreställningen Sånger om döden. I bejublade Rallarnas Visor sjunger Johanna tillsammans med Görgen Antonsson och Pär Engman, deras skiva släpptes med samma namn 2014. Under 2019 släpptes en skiva med det senaste bandet, Breda gatantillsammans med Emma Härdelin, Ola Hertzberg och Kjell-Erik Eriksson.

 

Foto: Ida Frid