Recensioner

 

Bölja/Härdelin – konsertrecension:

” I drygt en timme levererar duon med rungande värme och djup, tillika klarhet och klang, fantastiska variationer på folkvisa och psalm, från norra Jämtland ända bort till Gammalsvenskby i Ukraina. Skillingtryck, tretakt, kulning, skämtvisa, vallvisa, glädje, längtan, förtvivlan, björnar, vargar, huldror och rövare. Allt levereras med en inte ofta hörd kombination av styrka, humor och ömhet.”

Maria Dahlström, Hälsingetidningarna 2016

 

Rallarnas Visor – skivrecension:

Bölja-Antonsson-Engman sjunger och spelar melodiskt och fint. Den akustiska gitarren och fiolen kompletterar varandra och stämsången är särskilt vacker.

Bengt Eriksson ger 4 av 5 i Ystads allehanda

Läs hela recensionen här: http://www.ystadsallehanda.se/kultur-noje/klingande-historielektion/

”…och så Görgen Antonsson vars fiol- och oktavfiolspel tillhör den stora behållningen med skivan… Engmans sång och gitarrspel fungerar också utmärkt…. Sist men inte minst är Johanna Böljas sångröst ett under av skönhet och värme. ”

Bengt Edqvist recenserar i tidningen Lira

Läs hela recensionen här:  http://www.lira.se/skivrecension/rallarnas-visor/

”…Bölja har en av de bästa rösterna i den svenska folkmusiken, ärlig och rekorderlig och någon gång med en av June Tabors engelska drillar.”

Sofia Lilly Jönsson, Svenska Dagbladet

 Rallarnas Visor – konsertrecension:

” … Johanna Bölja har letat i gamla arkiv och uppteckningar efter rallarvisor, bland annat en inspelning med Järvsösångaren Karl Jernberg. Tillsammans med Görgen Antonsson och Pär Engman har hon arrangerat och valt ut en väldigt varierad samling skillingtryck och arbetsvisor.

Visorna handlar om kärlek och längtan men också om olyckor och arbetet med borr, slägga och syll. De flesta som arbetade med att dra järnväg kring förra sekelskiftet var män, men några visor berättar också om de kvinnor som följde med arbetslagen som kockor.

Det är tre otroligt proffsiga musiker som bjuder på en knapp timmes väl sammanhållen stämsång och spel. Görgen Antonssons fiolspel hittar sina egna vägar där han broderar ut de i övrigt ganska rakt berättade sångerna.

De allra flesta av visorna går i dur, det kanske behövdes som motvikt till slitet längs järnvägssträckningen. Men för den som älskar folkmusik är det ändå mollvisorna som når längst in i hjärtat. Här finns några ljuvliga, bland annat om arbetet långt upp i midnattsolens land längs Ofotbanan, som började i Delsbo.

En timme som ger mersmak. Missa inte om de dyker upp i närheten!”

 Christina Busck, Hälsingetidningarna

 

I VÄNTAN PÅ – Sånger om döden – konsertrecension

”Folkmusiksångerskorna Kersti Ståbi, Johanna Bölja Hertzberg, Emma Härdelin och Katarina Hallberg har forskat i bland annat Svenskt Visarkiv och hittat mängder av inspelningar av sånger och texter som på något vis behandlar döden. Mycket är förstås religiösa sånger som talar om längtan efter frälsning och döden som förlossare. Men här finns också sorgesamma skillingtryck om ung och ond bråd död och rent burleska berättelser om lik som ramlar i golvet eller sträcker sig i en gäsp. Döden angår ju oss alla och vi har olika sätt att hantera insikten om att livet har ett slut.

Kersti Ståbi, som också är en god berättare, storyteller, har förmågan att binda ihop sånger med ett mer lättsamt mellansnack. Alla fyra delar på uppgifterna och arrangemanget är vackert i flera stämmor. De sjunger genomgående a capella, utan i en sång.”

-Christina Busck, Hälsingetidningarna

 

Kärleksbrev och ryska satelliter – skivrecension

”Varje nyans och känsla lyser och skimrar som daggdroppar i starrgräset en julimorgon. Jo, man frestas att använda sådana prunkande metaforer. Den mörka skogen, de tungt blå bergen och livets ljuvaste tungsinne finns ju redan där. Bilderna radar upp sig som ett högupplöst panorama. Det är helt enkelt stor musikalitet och ett oändligt känsligt hanterande av den framplockade visskatten vi får bevittna.”

– Anders Jansson, Ljusnan

 

Kapten Bölja -skivrecension

Jag tycker mig höra ett återuppväckt Folk och Rackare. Detta innebär inte att Kapten Bölja inte står på egna ben. Johanna har en fin röst och kompet har bredd, (—)”Får du en vän´, med pizzicato på nyckelharpa och Limpan Lindbergs bouzouki, får håret att resa sig i nacken.”

– Tidningen Lira

Ditt Ditt Darium (Ifrån främmande land) – skivrecension

Det är rasande skickligt och känsligt gjort. Dessutom varierat och roligt att lyssna på. Man får möjlighet att stifta bekantskap med varje röst, lära sig varje persons uttryckssätt och sedan föjla samspelet som bildar en musikalisk väv. Varje visa har fått sin egen stämningsfulla inramning.”

– Tidningen Folkmusik & Dans

 

”Vackert, omväxlande och egensinnigt med fyra mycket skickliga musiker som får avstånden att krympa.”

– Spelmannen