Hem

foto Börje Dahrén

”…Bölja har en av de bästa rösterna i den svenska folkmusiken, ärlig och rekorderlig och någon gång med en av June Tabors engelska drillar.” SvD 2014

 

”Sist men inte minst är Johanna Böljas sångröst ett under av skönhet och värme” tidningen Lira 2014

 

Johanna är folksångerska och pedagog med rötterna i Järvsö, Hälsingland. Redan som barn förälskade hon sig i folkmusiken; att gå djupt in i visorna för att leta uttryck och krus i text och melodi. Johannas signum är en varm och klar röst, ett rytmiskt sångsätt och en förmåga att trollbinda genom sitt berättande sätt att sjunga. Det kan bli rallarvisor om hårt arbete och längtan, medeltida ballader med inslag av naturmytiska varelser, koraler om längtan till himlen och skillingtryck där döden har huvudrollen.

 

Sedan slutet av 90-talet har Johanna medverkat på skivor och turnerat i och utanför Sverige med band som Hulling, Ditt Ditt Darium och Ranarim. Hon har sjungit i skilda sammanhang; teatermusik på Hälsinglands Träteater och framfört verk av tonsättaren Karin Rehnqvist på olika konserthus i Europa. Hon är sedan mitten av 2000-talet en av de musikaliska ledarna för projektet Hälsinge Låtverkstad som jobbar med ungdomar från hela Hälsingland.

 

År 2005 blev Johanna nominerad till en grammis med skivan Kärleksbrev och ryska satelliter, där hon sjunger tillsammans med ytterligare tre sångerskor från Hälsingland: Hallberg, Härdelin och Ståbi. Statens Musikverk stöttade dem 2012 för ett nytt projekt, kallat Sånger om döden. I maj 2012 fick Johanna ta emot Gävleborgs Läns Kulturstipendium för sitt projekt Rallarnas Visor, tillsammans med Görgen Antonsson och Pär Engman. I december 2014 tilldelades Johanna ett arbetsstipendium från Konstnärsnämnden.

 

Du kan läsa mer om Johanna under fliken Mera.