Undervisning och kurser

Johanna är utbildad musikpedagog och undervisar gärna, håller kurser i kulning och folkliga visor och är pedagog på Bollnäs Folkhögskolas folkmusiklinje. Som mångårig ledare för Hälsinge låtverkstad har Johanna stor erfarenhet av att jobba med ungdomar. Hon har också arbetat med körer, skådespelare och gjort workshop kring barns sång och röst. Kroppsmedvetenhet och en avspänd röstanvändning utgör grunden för all undervisning. Ta kontakt om du vill arrangera en kurs i något av nedanstående:

 

Kurs i kulning, lockrop och vallåtar – starka rop och vackra melodier 
Kulning, huja, locka, hoa, kauka… är dialektala ord som betyder kolock, det är en urgammal röstteknik som använts som ett arbetsredskap i fäbodmiljö. Det var ett utmärkt sätt att kommunicera med djur och människor långt innan mobiltelefonen uppfanns och ropet kan höras flera kilometer!

Under en kulningskurs får du jobba från grunden med att hitta ett avspänt sätt att använda rösten genom enkla övningar som inte kräver någon sångvana. Du får lära dig olika lockrop och vallvisor, jobba med improvisation och kroppskännedom. Kulningskursen kan göras för körer och andra sällskap eller vara öppen att ansöka till.

 

 

”Tack för en både rolig och härlig kurs! Jag fick lite bättre självkänsla av att vara med, då jag upptäckte att jag kunde ropa hyfsat bra! Det kändes också skönt att det inte var sång, eftersom det brukar göra mig stressad!” Kommentar från deltagare på kulningskurs.

 

LYSSNA – Johanna kular

Spela Kulning - Johanna Bölja

Inspelning från boken Kulning- musiken och tekniken, med tillhörande CD. Udda Toner 2003.

 

Folkliga visor
En kurs för dig som tycker om att sjunga och vill utöka din repertoar. Är du dessutom nyfiken på folkmusik eller vill hitta ett nytt sätt att uttrycka dig, så kan en kurs i folkliga visor passa alldeles utmärkt. Kursen vänder sig både till dig som sjungit folkmusik tidigare och till dig som vill prova något nytt. Här får du lära dig vaggvisor, skillingtryck, svängiga polskor, berättande medeltida ballader och utsmyckade koraler. Visorna har sällan någon känd upphovsmakare, utan har vandrat från mun till mun och formats av utövarens uttryck. Förutom repertoar så jobbar vi med frasering, ornamentik, stämsång och letar ett folkligt sångsätt.

 

 

”Det har varit intressant och lärorikt, men framförallt roligt att ha Johanna som ledare! Jag tycker att jag har fått redskap att använda min röst på ett annat sätt än tidigare. En gång sa Johanna till mig ”Det behöver inte alltid låta så fint”. Det fick mig att våga tillåta mig att ”fulsjunga”! Johanna har en bredd i det hon lär ut och jag fick uppvärmningsövningar för att underlätta andningen, en bredare repertoar och bättre kunskap att lägga stämmor.” Kommentar från deltagare i studiecirkel med folkliga visor

LYSSNA – Johanna sjunger


Spela Se fåglarna på dessa gröna kvistar

Inspelning från skivan Kärleksbrev och ryska satelliter.